ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Múzeumpedagógiai foglalkozások csoportoknak   
MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍNÁLAT

A Csíki Székely Múzeum 2009 óta várja az iskolás csoportokat és fiatalokat állandó és időszaki kiállításaihoz kapcsolódó múzeumpedagógiai órákra, foglalkozásokra. Ezenkívül számos olyan éves eseményünk van, amelyet múzeumpedagógiai programmal egészítünk ki. Ilyenek a tavaszi és téli családi napjaink, a kisvakációs és nyári táborok, a nemzetközi eseményekhez (Big Draw, Slow Art Day) kapcsolódó programjaink. Foglalkozásaink megtervezése során a hitelességet, az élményszerű tudásszerzést és a játékos tanulást tartjuk szem előtt. Múzeumpedagógia foglalkozásaink (múzeumi óra, kézműveskedés) mindig a múzeum gyűjteményei vagy kiállításai köré épülnek.

A  múzeumpedagógiai foglalkozások az állandó és időszakos kiállításokhoz kacsolódóan különböző témákat dolgoznak fel, az életkori sajátosságok, illetve a foglalkozás típusa szerint más nyelvezettel, eszköz- és anyaghasználattal. A foglalkozások kiválóan felhasználhatók az oktatás során akár a tananyaghoz kapcsolódóan, akár azt kiegészítve.

Foglalkozásokat keddtől péntekig tartunk, időtartama kb. 60 perc. Egy csoportba maximum 30 személyt (egy osztályt) tudunk fogadni. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Az új évben új technikai és módszertani eszközökkel bővül a Csíki Székely Múzeum kínálata. Fejlesztéseink megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.Múzeumpedagógiai terem technikai felszerelése

A Csíki Székely Múzeum múzeumpedagógiai tevékenységét elősegítő technikai eszközök beszerzésére nyújtottunk be pályázatot a Bethlen Gábor Alap központi kiírására. A BGA-nak köszönhetően 600 000 forintot fordíthattunk a múzeumpedagógiai terem technikai felszerelésére. A pályázott eszközöknek köszönhetően foglalkozásaink, táboraink és egyéb szakirányú programjaink minőségét szeretnénk javítani. Ma már megkerülhetetlen a laptop, videoprojektor, egér, hordozható hangfalak, flipchart használata a mindennapi munka során. Ezt az alapfelszerelést egészíti ki az USB-s mikroszkóp, valamint a külső tárhely, mely az évek óta összegyűlt fotóanyag, oktatási segédanyag biztonságos tárolását szolgálja. Ezek mellett ruhaszárítókat és vízforralót is vásárolhattunk, melyek főleg táborok alkalmával teljesíthetnek szolgálatot, hiszen egy táboros napon fejenként akár 2-3 munka is készülhet, melyeknek a tárolása és szárítása a múzeumpedagógiai terem kapacitását meghaladja, ezért praktikus ruhaszárítókkal oldhatjuk meg a főleg vizes technikával készült munkák szárítását.Múzeumpedagógiai módszertani eszközök beszerzése

A 2017-es évben a Bethlen Gábor Alap regionális, ezen belül erdélyi kiírásán megjelenő pályázati felhívásra reagálva, a Csíki Székely Múzeum múzeumpedagógiai, módszertani és élménypedagógiai, szabadtéri csapatépítő játékokra adott be pályázatot. A BGA pozitívan értékelte a múzeum kérését, és 350 000 forintnak megfelelő összeget fordíthattunk hulahopp karikák, területkijelölő bóják, lengőtekék, óriás szivárványejtőernyők és színes műanyag labdák vásárlására. Múzeumpedagógiai foglalkozásainkon gyakran élünk az élménypedagógiai eszközök használatával, mivel foglalkozásainkon előnyben részesítjük az élmény alapú oktatási formákat.


Hátizsákkal a múzeumban

A projekt elsődleges célja az egyéni látogatók (főként kisgyermekes családok) múzeumi tanulásának, élményszerű látogatásának támogatása. Olyan egyéni látogatókat céloztunk meg, akik múzeumpedagógiai foglalkozás vagy tárlatvezetés nélkül szeretnék megtekinteni állandó kiállításainkat. A múzeumi hátizsákban található felfedezőlap és a különböző kellékek, amelyre egy felfedőznek szüksége lehet (mérőszalag, iránytű, fejlámpa, nagyító, jegyzetfüzet, ceruza, ragasztó) az állandó kiállítások megtekintését izgalmas felfedező úttá változtatják. A hátizsákot igénylők közösen vagy akár önállóan teljesíthetik a nyomkövető feladatokat, amelyek játékosan végigvezetik a látogatót intézményünk 4 állandó kiállításán: vártörténet, néprajz, nyomdatörténet és restaurálás. A felfedezőlap a kiállítások egy-egy jellemző részletére, egyedülálló műtárgyára irányítja a figyelmet. A feladatok által pedig aktivitásra ösztönzi a látogatót az információ megszerzésében és a tudás létrehozásában. A 65 darab felfedező hátizsák ugyanakkor olyan esetekben is használható, amikor egyszerre több, a múzeumpedagógus és tárlatvezető munkatársak kapacitását meghaladó csoport érkezik a múzeumba. A hátizsákok ingyen igényelhetők a jegypénztárnál nyitva tartási időben. Használat után a hátizsákot vissza szolgáltatják a kölcsönzés helyszínére. A kellékek utántöltéséről a múzeumpedagógusok gondoskodnak és az intézmény költségvetését terheli.
A múzeumi felfedező hátizsák projektünk másodlagos célja múzeumunk szolgáltatásainak korszerűsítése és felzárkoztatása a nyugat-európai kulturális trendek sorába. Ez egy hosszútávú cél, ami meghatározta az elmúlt évek múzeumepdagógiai fejlesztéseit. A múzeumi felfedező hátizsák megvalósulása ilyenképpen szervesen beilleszkedik azon projekteink körébe, amellyel múzeumunkat a játékos tanulás és a színvonalas kultúraközvetítés terévé szeretnénk alakítani. Ilyen korábbi, szintén a Bethlen Gábor Alap támogatással megvalósított fejlesztés volt a vártörténeti és a néprajzi kiállítás múzeumpedagógiai eszközfejlesztése, tavaly pedig múzeumpedagógiai foglalkoztató terünk teljeskörű bebútorozása. AKTUÁLIS FOGLALKOZÁSOK

1.
A Mikó-vár története című kiállításhoz kapcsolódóan

„Kutatókként” megvizsgáljuk a Mikó-várat hadtörténeti, művészeti, építészeti és kultúrtörténeti szempontok alapján. Kézbe vehető tárgymásolatok, modellek, valamint felpróbálható katonai ruházati darabok segítik azt, hogy a látogatás igazi élmény legyen.

Foglalkozás címe: ISMERD MEG A MIKÓ–VÁR TÖRTÉNETÉT! 
A Mikó-vár története kiállításhoz kapcsolódó múzeumi óra alatt a gyerekek a régész és a történész szerepébe bújva vizsgálják meg a kiállítás tereit. Megfigyeléseik alapján kövtkeztethetnek a termek korábbi beosztásáról és funkciójáról. A kiállításon látható fikciós kisfilmek a kiállított tárgyakra irányítják  figyelmüket. A felfedezést számos múzeumepdagógiai eszköz is segíti: feladatlap, tappintható vármakett, mágneses kártyajáték, élményszerű beöltözés.

Ajánlott korosztály: óvoda, előkészítő, 1-4., 5-8. osztály, családok
Múzeumpedagógiai óra időtartama: 50 perc
A múzeumpedagógiai óra + a kiállításhoz kapcsolódó kézműves foglalkozás időtartama: 80 perc
A kézműves foglalkozáson a gyerekek agyagban elkészíthetik a várépíttető Hídvégi Mikó Ferenc pecsétjét vagy a Mikó-vár linómetszetével készíthetnek maguknak nyomatot.

2. A Csíki idők járása című néprajzi kiállításhoz kapcsolódóan

A kiállítás tematikus egységei által a 19. század végi, 20. század eleji csíki népi életmód különböző területeit ismerhetik meg a gyerekek (élet az esztenán, férfi mesterségek, kocsiszín és mezőgazdasági eszközök, lakásbelső, valamint női házi ipar). A foglalkozás alatt a hagyományos népi mesterségekről, a férfi- és női életterek közötti különbségekről, a csíki paraszti lakásberendezés jellegzetességeiről, a házban és ház körül végzett munkákról tanulhatnak a korosztályi sajátosságaiknak megfelelő pedagógiai módszerekkel.
Ajánlott óvodás korosztálytól a felnőttekig.

A néprajzi kiállítás újdonsága, hogy olyan tapintható múzeumpedagógiai eszközökkel bővül, amelyek a csoportos foglalkozáson részt vevő gyerekek és az egyéni látogatók számára is élményszerűbbé teszik a látogatást. A kiállítás teljeskörű múzeumpedagógai eszközfejlesztése a központi Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Foglalkozás címe: CSÍKI IDŐK JÁRÁSA
A Csíki idők járása. Népi életképek a mindennapokból néprajzi kiállítás  tematikus egységei által a 19. század végi, 20. század eleji csíki népi életmód különböző területeit ismerhetik meg a gyerekek (élet az esztenán, férfi mesterségek, kocsiszín és mezőgazdasági eszközök, lakásbelső, valamint női házi ipar). A foglalkozás alatt a hagyományos népi mesterségekről, a férfi- és női életterek közötti különbségekről, a csíki paraszti lakásberendezés jellegzetességeiről, a házban és a ház körül végzett munkákról tanulhatnak a korosztályi sajátosságaiknak megfelelő pedagógiai módszerekkel. Az óvodások és kisiskolások számára a kiállítás tematikájához kapcsolódó számos tappintható múzeumpedagógiai eszköz  teszi élményszerűvé a látogatást.

Ajánlott korosztály: óvoda, előkészítő, 1-4., 5-8., 9-12. osztály
A múzeumpedagógiai óra időtartama:  50 perc
A múzeumpedagógiai óra + kiállításhoz kapcsolódó kézműves foglalkozás időtartama: 90 perc
,,A gyapjú útja” kézműves foglalkozáson a gyerekek élményszerűen megismerhetik a gyapjúfeldolgozás különböző szakaszait. Kézbe vehetik és megszaglászhatják a mosatlan, mosott és fésült gyapjút, a gyapjú festéséhez használt különböző festőnövényeket, valamint kipróbálhatják a természetes festőlével történő gyapjúfestést.

3. A Megmentett szakrális kincseink című kiállítás kapcsán

Foglalkozás címe: MENTSD MEG A MŰTÁRGYAT, LÉGY PAPÍRRESTAURÁTOR!
A Megmentett szakrális kincseink és a Csíksomlyói ferences nyomda története kiállításainkat a papír története és a papírrestaurálás, közvetetten pedig a könyvnyomtatás és könyvkötés témák köré szervezett tartalmi elemek és gyakorlati tevékenységek kötik össze. A ferences nyomda és könyvkötő műhelyben nyomtatott és díszített könyvekkel való ismerkedés után a gyerekek pergament és japán papírt vehetnek kézbe. Végül papírrestaurátor szerepben maguk végeznek száraz tisztítást egy erre a célra kiválasztott demonstrációs tárgyon.

Ajánlott korosztály: előkészítő, 1-4., 5-8., 9-12. , gyermekes családok
A múzeumpedagógiai óra időtartama: 30 perc
A múzeumpedagógiai óra + kiállításhoz kapcsolódó kézműves
foglalkozás időtartama: 150 perc
Az óvodások, illetve az előkészítő, 1-3. osztályosok a ferences könyvkötő műhelyben is használt csirizes technikával készíthetnek könyvelőzéket, míg az 5-8. és 9-12. osztályosok jegyzetfüzetet köthetnek maguknak. 
Az időszakos kiállításainkhoz kapcsolódó múzeumepdagógiai foglalkozásainkról az (004) 0266 372 024 telefonszámon vagy a muzeumpedagogia@csikimuzeum.ro email címen lehet érdeklődni.


Jelentkezés és bővebb információ:
0745113003, 0266 372024, muzeumpedagogia@csikimuzeum.ro

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by