ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Természettudományi módszertani eszközök beszerzése múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz   

A BGA központi és regionális pályázatain elnyert összegekből az elmúlt években számos múzeumpedagógiai célt megvalósítottunk. Ezek közül a legfontosabbak: a múzeumpedagógiai terem bútorzata és berendezése, különböző élménypedagógiai módszertani fejlesztések, valamint az állandó kiállítások szemléletesebbé tételéhez készült múzeumpedagógiai eszközök voltak.A 2018-as esztendőben a BGA regionális kiírásán az elnyert 400 000 forintot újabb módszertani csomag beszerzésére fordítottuk, figyelve arra, hogy az eszközök egyre specifikusabban kapcsolódjanak a múzeumhoz mint kulturális intézményhez és az alternatív tanulás színhelyéhez. Augusztus elején öt év hosszas kutatómunkát követően megnyitottuk az Útkereszteződésben. Csíkszereda város története helytörténeti kiállításunkat, melyben számos kutató, adatközlő, adományozó, helytörténész, külső munkatárs vett részt. Kiemelten, ehhez a kiállításhoz kapcsolódnak a módszertani eszközök. Így, gyermekprogramjainkat, múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, családi rendezvényeinket egyre szorosabban tudjuk kötni a múzeum kiállításaihoz és gyűjteményeihez. Számunkra az a cél, hogy a megpályázott eszközökkel (csontváz, torzó, koponya, ásványgyűjtemény, periszkóp, nagyítók, az emberi test szemléltetését szolgáló eszközök) minőségi tudást és ezzel együtt élményt nyújthassunk az érdeklődő közösség részére. A pályázott eszközök időálló, minőségi anyagból készültek, színezésük megfelel a nemzetközi szabványoknak.

Köszönjük a támogatást!
Muzeológiai munkát elősegítő fejlesztések a Csíki Székely Múzeumban   

A Bethlen Gábor Alap központi pályázatán elnyert 600 000 forintból a múzeum szakmai tevékenységeihez kapcsolódó praktikus eszközöket vásároltunk. A felszerelések főleg a régészeti terepkutatás, falkutató terepkutatás és múzeumi digitalizálás terén jelentenek segítséget. A régészeti részleg professzionális fémkeresővel bővült. Napaink régészetében a fémkereső alapvető fontosságú munkaeszköz. A régészeti ásatások legértékesebb leletei ugyanis jobbára fém alapanyagúak. Esetükben az „értékes” jelző nem elsősorban esetleges nemesfém tartalmukra vonatkozik, hanem sokkal inkább arra, hogy az igényesebb fém leletek, ideértve nem csak a pénzeket pontosabb időrendi fogódzókat adhatnak az adott objektum keltezéséhez. Gyakorlati tapasztalatok alapján fémkereső nélkül a fém leletek megtalálásának és azonosításának esélye  megdöbbentően alacsony, azaz gyakran a legfontosabb régészeti információt hordozó leletek kerülnek ki a meddőre. A rendelkezésünkre bocsátott fémkereső segítségével a közeljövő ásatásain remélhetőleg nagyságrendekkel több fém leletet sikerül majd a gyűjteménybe hoznunk. Az 50 W-os reflektorok és állványaik, a hordozható akkumulátoros reflektor és az 50 méteres hosszabbító a régészek és a falkutató művészettörténész munkáját könnyítik meg a terepen. A (mű)tárgyfotózáshoz kifejlesztett, saját fénnyel rendelkező korszerű tárgysátor és a hozzá tartozó forgótárcsa lehetővé teszi a 40 cm-nél alacsonyabb tárgyaink 3D fotódigitalizálását. Az A3-as méretű színes fotónyomtatót úgy választottuk ki, hogy fenntartása költséghatékony legyen. A pályázott UV-lámpa a történész és a restaurátor munkakörök feladataiban nyújt majd segítséget. Továbbá, a kollegák irodai eszköztára korszerű adathordozókkal bővült.

Köszönjük a támogatást!A Csíki Székely Múzeum népi textil-és bőrtárgyainak állományvédelme és kezelése   
A Csíki Székely Múzeum néprajzi textil-és bőrgyűjteményének állapotfelmérése és kezelése 2015 októberében vette kezdetét. A 2000 darabszámot meghaladó gyűjtemény különböző méretű népi lakásbelső textíliákból, a híres csíki festékes gyapjúszőnyegekből és népviseleti ruhadarabokból, illetve bőr lábbelikből áll. A múzeumban elenyésző számban polgári viseleti darabokat, papi miseruhákat, illetve ötven pár, népviseletbe öltöztetett babát is őriznek.

A gyűjtemény a vár nyugati szárnyának egyik első emeleti termében található, ahol az épület adottságainak köszönhetően (vastag falak) viszonylag stabil, a textil- és bőrtárgyaknak megfelelő relatív páratartalom és hőmérséklet (45-55% RH, T 18-22°C) jellemző. A tárolást nagyrészt, még évtizedekkel ezelőtt, az erre a célra készíttetett favázas, pozdorja-, és farostlemezzel kombinált, nagyméretű fiókos tárolókban oldották meg, a gyűjtemény kisebb részét pedig akasztós, polcos, régi ruhásszekrényekbe és kartondobozokba helyezték el. Ennek megfelelően, a lakásbelső textíliákat és a viseleti darabok többségét fiókokban, fektetett állapotban, a szőnyegeket hengerre tekerve, a lábbeliket pedig dobozokban tárolták.

A tárolók fenyőfa vázszerkezete az idők során megvetemedett, a fiókok, ajtók mozgatása nehézkessé vált. A pozdorjalapból és farostlemezből készült szekrény oldalak és ajtók, formaldehid tartalmuk miatt, nem műtárgybarát anyagok (a pozdorjalap és a farostlemez ragasztóanyaga formaldehid tartalmú, amelyből nedvesség hatására sav képződik, illetve lúgos közegben hangyasavvá oxidálódik, mely károsító hatású). A régi ruhásszekrények sem bizonyultak alkalmasnak és elegendőnek műtárgytárolása.
Az állomány állapotfelmérésekor sajnos a gyűjtemény súlyos molykárosodását tapasztaltuk, ami halaszthatatlan beavatkozást igényelt.

A felmerült problémák alapján kettős feladat fogalmazódott meg: a gyűjtemény sürgős tömeges fertőtlenítése, tisztítása, valamint egy új, korszerű tárolási koncepció kigondolása és kivitelezése.
Ennek az átfogó feladatnak a megoldásához, befejezéséhez járult hozzá 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított 600.000 forintos támogatás.


Archaeozoológia    
Az archaeozoológia az a tudomány, amely a régészeti ásatások alkalmával előkerült állatmaradványok (leginkább csont, fog, szarv, agancs) által az állatokat tenyésztő, levadászó, kiaknázó, feldolgozó emberi közösségek mindennapi szokásait vizsgálja. Őskorból, népvándorláskorból, középkorból egyaránt vizsgálhatók az állatmaradványok, és fontos adatokat hordoznak magukban mindazzal kapcsolatban, hogy a különböző emberi csoportok, kultúrák milyen állatokat tartottak vagy vadásztak, fogyasztották-e őket vagy inkább más munkákra használták, esetleg mindkettő, illetve milyen módon dolgozták fel a húsukat, hogyan készítették el ételeiket? A Csíki Székely Múzeum szakemberei által folytatott ásatások révén egyre több és számosabb állatcsontanyag kerül be az intézménybe, melyek a Székelyföldet egykoron benépesítő emberi kultúrákra nézve nagyon fontos információkat rejtenek magukban. Kelemen Imola, az intézmény gyűjteménykezelője, egyben régész-archaeozoológusa egyetemi éveitől kezdve folyamatosan a régészeti állattan területén tevékenykedik, 2012-ben doktori címét is ezen a szakterületen („Alexandru Ioan Cuza” Egyetem, Jászvásár, Történelem kar, Őskori régészet szak) szerezte.

Az archaeozoológiai munkához első sorban összehasonlító gyűjteményre van szükség, mely minél több házi és vad faj csontvázát kell tartalmazza, két példányban: egyik egyben meghagyva, dobozban tárolva, a másik vázrészenként más fajok ugyanolyan vázrészével együtt tartva, hogy könnyebb legyen az összehasonlítás (mindez megfelelő szekrényben tárolva). Ennek kialakításához fogtunk neki a Bethlen Gábor Alap segítségével, és a 2019-ben elnyert pályázatuk során egy nagy méretű, falra szerelhető mágneses táblát vásároltunk, amelyre a különböző fajok, nemek, korosztályok azonosításához szükséges és folyamatosan használt információs anyagokat, rajzokat, fotókat jól láthatóan és követhetően rögzítettük, és az aktuális munkák követelményeinek megfelelően cserélhetjük, illetve beszereztünk egy kifejezetten állatcsontok tárolására alkalmas tárolószekrényt, és Buzogány Levente, keresztúri állatpreparátortól néhány preparált állatmaradványt is (gólya és egy nyúl részleges váz, sakál állkapocs, illetve több koponya: szürkemarha, róka, vidra, kecske, őz, berbécs, vaddisznó).Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by